newbeetle.pl Strona Główna newbeetle.pl
FORUM NEW BEETLE CLUB POLAND

FAQFAQ  SzukajSzukaj  Mapa GoogleMapa Google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem ze spalaniem
Autor Wiadomość
szymoneck 

Dołączył: 12 Lis 2017
Posty: 13
Skąd: Inowrocław
Wysłany: Sob Lis 25, 2017 6:51 pm   Problem ze spalaniem

Siemka <luzik>

Tak, tak...wiem gdzieś jest podobny temat ale nic nie pomogło...

Może od początku:

Auto diagnozuję VCDS. Chrabi zaczął przepalać iście królewskie dawki paliwa więc go podłączyłem
pod w/w sprzęt :)

Diagnoza: sonda za katem luz zapchany kat. Ok. Wjechał na kanał i ją wymieniłem na oryginalną sprawną... tydzień poruszania i ku mojemu zaskoczeniu dalej pali jak chłop szlug w opór...

Dzisiaj znowu podpiąłem się vcds-em i wyskoczył błąd

16806 - Main Catalyst; Bank 1: Efficiency Below Threshold
P0422 - 35-00 - -


Dodam, że sprawdzałem też MAF i jest ok, sondy pracują ładnie - nagrzałem auto i pojeździłem do czerwonego pola na drugim i trzecim biegu...

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
beetle 
zdolny ale leń



Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 8262
Otrzymał 392 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: Sob Lis 25, 2017 8:55 pm   

skoro masz kabelek diagnostyczny to zrób zrzuty ekranu co tam słychać w grupach 30-46 <myśli>

masz założony gaz?
_________________
Krzycho
black new beetle 2.0i apk>aqy 1999 r. 168 kkm
Ostatnio zmieniony przez beetle Sob Lis 25, 2017 10:17 pm, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
szymoneck 

Dołączył: 12 Lis 2017
Posty: 13
Skąd: Inowrocław
Wysłany: Nie Lis 26, 2017 9:25 am   

Siemka. Garbi jest bez LPG. Porobie zrzuty z tych grup i tu wrzucę. Dzieki za odpowiedź :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
CZARNY 


Dołączył: 10 Mar 2013
Posty: 1286
Otrzymał 58 piw(a)
Skąd: SZCZECINEK
Wysłany: Pon Lis 27, 2017 5:15 pm   

szymoneck, 2.0 AQY to nie jest wzorzec ekonomi i ma dosyć spory apetyt <załamka> !
_________________
Garbi highLL285 2,0 AQY ..115 Ps "PANTA RHEI"
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
szymoneck 

Dołączył: 12 Lis 2017
Posty: 13
Skąd: Inowrocław
Wysłany: Pon Lis 27, 2017 7:46 pm   

CZARNY, liczyłem się z tym ale wydaje mi się za dużo...

Dzisiaj pożyczyłem V-Scana od ziomka (do vcds będę miał dostęp dopiero po połowie tygodnia), więc to co mnie zaciekawiło:

Nr kanału: 036
Napięcie 0.42v - i tu po przegazowaniu skoczy do 0,44
Nieważny B1-P2 Wył.

Od kanału 041 do 046
Ohms 26.77ohm
Nieważny Htg.bc.ON
Ohms 16.57 ohm
Nieważny
Nagrzewnica po katalizator

Teraz czy dobrze rozumiem, że druga sonda milczy? Dodam, że silnik pod v-skanem nie zgłasza błędów...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
beetle 
zdolny ale leń



Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 8262
Otrzymał 392 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: Pon Lis 27, 2017 8:42 pm   

ale ile dokładnie ci pali - 12, 16, 20?
musimy poczekać na vcds'a bo z tego co podałeś to tylko widać że grzałki w sondach są sprawne <załamka>
_________________
Krzycho
black new beetle 2.0i apk>aqy 1999 r. 168 kkm
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
szymoneck 

Dołączył: 12 Lis 2017
Posty: 13
Skąd: Inowrocław
Wysłany: Pon Lis 27, 2017 10:51 pm   

spalanie ok 20... wskazówka naprawdę szybko ubywa (strach odpalać <szok> )... dodam, że moja Marta śmiga do pracy żuczkiem po mieście jakieś ok 3,5km w stronę... liczę że nie będzie palił 7 ale ok 20 to już przesada dlatego drążę temat.
W środę będę wymieniał jeszcze termostat bo wg mnie ma za niską temperaturę (72st na trasie pod vcdsem) i wymienię świecę bo na wolnych obroty skaczą między 760 - 800 obr/min.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
CZARNY 


Dołączył: 10 Mar 2013
Posty: 1286
Otrzymał 58 piw(a)
Skąd: SZCZECINEK
Wysłany: Czw Lis 30, 2017 10:43 pm   

10 PB w tych motorkach to raczej norma ,ale 20 to już przesada !!
_________________
Garbi highLL285 2,0 AQY ..115 Ps "PANTA RHEI"
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
beetle 
zdolny ale leń



Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 8262
Otrzymał 392 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: Pią Gru 01, 2017 9:40 am   

szymoneck, przyjrzyj się czujnikowi temperatury czy wskazuje prawdziwe temperatury.
a jak tam z ogrzewaniem, jak z niebieską lampką - po jakim czasie/kilometrach gaśnie?

3,5km to krótka trasa, silnik nie ma możliwości nagrzać się i garb będzie przepalał (myślę że musisz liczyć się z 12-13/100) ale 20l świadczy raczej o niesprawności np. głównej sondy dlatego pytałem o logi z vcds'a
nie odkładaj rozwiązania problemu bo możesz wykończyć katalizator <załamka>
_________________
Krzycho
black new beetle 2.0i apk>aqy 1999 r. 168 kkm
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
szymoneck 

Dołączył: 12 Lis 2017
Posty: 13
Skąd: Inowrocław
Wysłany: Sob Gru 02, 2017 12:14 pm   

beetle, dzisiaj wymiana sondy na zamiennik boscha :ok Termostat wymieniony profilaktycznie na Wahlera i nowe świece NGK :> Niebieska kontrolka dosyć szybko gasła ok 2km po moim mieście :) Odpiszę wieczorem co i jak udało się rozwiązać
Ostatnio zmieniony przez szymoneck Sob Gru 02, 2017 12:15 pm, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
sasiad 

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 163
Otrzymał 3 piw(a)
Skąd: Zamość
Wysłany: Sob Gru 02, 2017 12:39 pm   

mi na takich trasach to pali 9-10 l gazu
niebieska kontrolka temperatury gaśnie po przejechaniu ok 3,5-4 km w temp 0*C na zewnątrz
silnik 2,0 AQY
obroty u mnie tez falują (wypadanie zapłonu na 3 cyl)a widac to tylko po podłączeniu vcdsa
Ostatnio zmieniony przez sasiad Sob Gru 02, 2017 12:40 pm, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
beetle 
zdolny ale leń



Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 8262
Otrzymał 392 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: Sob Gru 02, 2017 3:25 pm   

sasiad, doliczasz benzynę czy odpalasz od razu z gazu. ;)
mówimy o wyjazdach do pracy czy sklepu 3,5 km, taką trasę przejeżdża się bez korków w 4-5 minut i silnik ledwo się rozgrzewa, pracuje cały czas na "ssaniu" i z podwyższonymi obrotami - musi chlać <luzik>
wiem bo garażuję pod chmurką, mam do roboty 5 km, parking i z powrotem. :P

a w momencie zgaszenia niebieskiej lampki silnik ma dopiero 35'C
_________________
Krzycho
black new beetle 2.0i apk>aqy 1999 r. 168 kkm
Ostatnio zmieniony przez beetle Sob Gru 02, 2017 3:26 pm, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
sasiad 

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 163
Otrzymał 3 piw(a)
Skąd: Zamość
Wysłany: Sob Gru 02, 2017 3:39 pm   

nie doliczam benzyny
tez parkuje pod chmurką
pokonuję 12 km bez korków
odpalam i jadę ,nie grzeje na postoju
beetle Twój tez pali 20?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
beetle 
zdolny ale leń



Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 8262
Otrzymał 392 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: Sob Gru 02, 2017 4:11 pm   

mój na szarpanego po mieście pali do 12l czyli tyle ile podaje fabryka w katalogach <luzik>
na spokojnej wakacyjnej trasie ~7-7,5 więc nie mam podstawy aby szukać problemu.
_________________
Krzycho
black new beetle 2.0i apk>aqy 1999 r. 168 kkm
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
sasiad 

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 163
Otrzymał 3 piw(a)
Skąd: Zamość
Wysłany: Sob Gru 02, 2017 4:20 pm   

czyli wszystko jak ustawa przewiduje
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
szymoneck 

Dołączył: 12 Lis 2017
Posty: 13
Skąd: Inowrocław
Wysłany: Sob Gru 02, 2017 11:33 pm   

Sonda zmieniona, silnik błędu nie zgłasza. Wóz zalany do pełna i będę sprawdzał. Zobaczymy co przyniesie zycie <milczek> . Poki co dziekuje za porady <brawo>
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
beetle 
zdolny ale leń



Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 8262
Otrzymał 392 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: Sob Gru 02, 2017 11:56 pm   

ale którą sondę zmieniłeś?
trzeba było najpierw logi zrobić i dać do oceny a potem do sklepu <myśli>

ale jak jest o'k i spalanie w normie to też zrób te grupy 30-46, zobaczymy co tam powinno być dla porównania z innymi.
_________________
Krzycho
black new beetle 2.0i apk>aqy 1999 r. 168 kkm
Ostatnio zmieniony przez beetle Sob Gru 02, 2017 11:57 pm, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
szymoneck 

Dołączył: 12 Lis 2017
Posty: 13
Skąd: Inowrocław
Wysłany: Nie Gru 03, 2017 7:11 pm   

zmieniłem pierwszą sondę - wyskakiwał ewidentny błąd czujnika tlenu 1 - ori sondę pożyczył mi znajomy z tego samego silnika i zobaczę jutro pod kompem wszystko. Zrobię te grupy i tu wrzucę :) pozdro

[ Dodano: Sob Gru 09, 2017 6:36 pm ]
C.D. :(

Jednak montaż używanej oem sondy nic nie dał, wyskoczyły tylko 3 błedy:

16518
17536
16806

Z tego co doczytałem wszystkie związane z bank 1.

Dodam, że auto tydzień temu zatankowałem do pełna, dzisiaj jest wypalone pół zbiornika i wynik 211km z czego 50% miasto i 50% trasa.

[ Dodano: Pon Gru 18, 2017 10:06 pm ]
kolejny tydzień i kolejny edit:

Dla potomnych! Sonda zawsze nowa! Szkoda czasu na "dobre" używki.

Założyłem sondę nr 1 nową z Boscha i od tygodnia silnik nie zgłasza błędów <radocha>

Teraz będę sprawdzał spalanie...

Pozdro
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
WiTo 

Dołączył: 20 Maj 2017
Posty: 46
Skąd: Tarnów
Wysłany: Czw Lut 01, 2018 7:57 pm   

U mnie też rewelacja.
Nie czuć benzyny w spalinach nawet na ssaniu rano, i spalanie po szybkim pierwszym tankowaniu warunki podobne jak wcześniej ... Spalanie spadło z 12 na 9,2 L :) )
PS. Tez kupiłem Boscha
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Michał126 

Dołączył: 29 Cze 2016
Posty: 59
Otrzymał 4 piw(a)
Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: Wto Lut 06, 2018 1:11 pm   

9,2? Diesel jednak rządzi. :D



Wyniki ponad 7/100 pochodzą z czasu, kiedy miałem zapieczoną linkę od ręcznego na jednym kole, które z wielkim oporem się obracało. :) Inwestycja polegała na wymianie linek, tarcz, klocków i jednego zacisku. Od tamtego czasu spadek.
Ostatnio zmieniony przez Michał126 Wto Lut 06, 2018 1:13 pm, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
szymoneck 

Dołączył: 12 Lis 2017
Posty: 13
Skąd: Inowrocław
Wysłany: Śro Mar 28, 2018 8:31 pm   

Po długim czasie moje obserwacje:

Żona jeździ ok 10km dziennie żuczkiem, spalanie na tak krótkich odcinkach przy mroźnej pogodzie jaką mieliśmy ostatnio tylko po mieście to wynik 10,7l/100km (metoda do pierwszego odbicia - ta sama stacja, ten sam dystrybutor... marudy i tak podważą). Dodam, że Marta ma "ciężką" nogę <rotfl>

Michał126,
Zajebiście, że tak Tobie pali :ok Ja wybrałem PB świadomie, wcześniej miałem zdrowego diesla ALH w golfie 4 i podziękowałem... nie dla mnie. <szok>

Temat o tym jak pierwsza sonda potrafi namieszać
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group