newbeetle.pl Strona Główna newbeetle.pl
FORUM NEW BEETLE CLUB POLAND

FAQFAQ  SzukajSzukaj  Mapa GoogleMapa Google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak podłączyć klamkę klapy, aby otwierała bagażnik
Autor Wiadomość
Piwek 
wredna menda



Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 13121
Otrzymał 373 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Lip 01, 2012 1:31 pm   Jak podłączyć klamkę klapy, aby otwierała bagażnik

Po organoleptycznym obejrzeniu 3 zamków tylnej klapy, stwierdzam, że nie różnią się one generalnie od siebie niczym...
Aby klamka działała należy mieć zamontowaną w aucie odpowiednią instalację - wiązkę.
Najpierw zdejmujemy obudowę tylnej klapy bagażnika:
http://www.newbeetle.fora...rodku,2597.html

Następnie oglądamy instalację.

Na powyższym zdjęciu widzicie beżową kostkę. Jej numer, jak i numer drugiej kostki pozwoli na zakup w ASO odpowiednich pinów, które skrócą czas instalacji do dosłownie 2-3 minut. Jeżeli nie posiadacie lub nie chcecie udać się do ASO, to można zrobić to tak, jak poniżej opiszę.
Do tej beżowej kostki MUSZĄ dochodzić 3 kabelki (niestety nie u wszystkich tak jest) Nas interesuje kabel zielony z cienkim brązowym paskiem, wpięty w gniazdo "3" kostki.

U mnie w oryginale z beżowej kostki wychodziły już tylko 2 kable. Omawiany kabel kończył na niej swój bieg.


Czarna wtyczka nie posiadała 3 kabli, tylko dwa. Brakowało również pinu w gnieździe "3" rzeczonej kostki. Ja zamiast do ASO, podjechałem na szrot i kupiłem taką wtyczkę z trzema kabelkami (całe 10 zł), gdzie interesujący nas kabelek ma kolor czerwono-biały.
Wystarczyło odciąć dwa pozostałe kabelki, zlutować z naszą instalacją, a biało-czerwony połączyć przed beżową kostką z kablem zielono-brązowym.

Jeżeli posiadacie dochodzące 3 kabelki do beżowej kostki i podacie w ASO numery kostek, to:
1. ASO jest w stanie po numerach określić rozmiar i tym pinu.
2. do beżowej kostki potrzebujecie dodać pin męski
3. do czarnej kostki potrzebujecie dodać pin żeński

miłej zabawy i trzymam kciuki, aby wasza instalacja posiadała dochodzące 3 kabelki do beżowej kostki. Brakujący kabelek zielono-brązowy posiada w sobie stałe napięcie 12V, ale niestety pozostałe również :( , więc nie jest to raczej zwykły "plus", a chowa się on w wiązce, więc nie byłem w stanie stwierdzić, gdzie i jak on biegnie dalej...

Specjalne podziękowania dla froser'a za udostępnienie swojego auta w celu obejrzenia porównawczego instalacji. Bez tego byłoby ZNACZNIE TRUDNIEJ :)
_________________
To pisałem ja... ewidentnie wredna itd itd itd... z zaje... wielkim SZYBERDACHEM...

Piwek
piwek@newbeetle.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
froster 
ser cooper :P



Dołączył: 24 Kwi 2012
Posty: 527
Otrzymał 7 piw(a)
Skąd: Wawa
Wysłany: Nie Lip 01, 2012 1:37 pm   

Na zdrowie wszystkim :wink:
_________________

http://www.facebook.com/JMmods
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
beetle 
zdolny ale leń



Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 8140
Otrzymał 385 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: Nie Lip 01, 2012 1:47 pm   

wow! na pewno zrobię sobie to usprawnienie.
wczoraj na myjce gość mało mi klamki nie wyrwał zanim użyłem pilota aby otworzyć bagażnik a z takim modem nie będzie już problemu.
_________________
Krzycho
black new beetle 2.0i apk>aqy 1999 r. 167 kkm
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
lookash 



Dołączył: 06 Maj 2011
Posty: 3641
Otrzymał 179 piw(a)
Skąd: Niepołomice
Wysłany: Nie Lip 01, 2012 9:39 pm   

Dobrze! Nawet bardzo dobrze!

Nawet moje zdolności elektryczno-elektroniczne pozwolą na ten mod o ile fabryka wyposażyła mnie w odpowiednią ilość kabli :wink: :D
_________________
był '01 1.8T Technoblau
był '99 1.9 TDI SilverArrow
był '98 2.0+LPG LemonGelb
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
beetle 
zdolny ale leń



Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 8140
Otrzymał 385 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: Śro Lip 18, 2012 12:41 pm   

u mnie niestety do "sraczkowatej" kostki dochodzą 2 kabelki :(
_________________
Krzycho
black new beetle 2.0i apk>aqy 1999 r. 167 kkm
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
choody 
ble ble ble ble ble



Dołączył: 20 Lip 2010
Posty: 2269
Otrzymał 133 piw(a)
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Śro Lip 18, 2012 3:11 pm   

A jak zamkniesz centralny , to nie otworzysz klamką wtedy klapy?
Pozdrawiam :)
_________________
... ..
a AVATAR zrobił PIWEK :)
poza tym ble ble ble ble ble ble ble
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
konto 3

Dołączył: 07 Cze 2011
Posty: 2930
Otrzymał 114 piw(a)
Skąd: PrzejdÄ˝ do mapy
Wysłany: Śro Lip 18, 2012 3:28 pm   

choody napisał/a:
A jak zamkniesz centralny , to nie otworzysz klamką wtedy klapy?
Pozdrawiam :)


To samo pytanie plus: W trakcie chwilowego postoju np na światłach, tez jest wówczas możliwość łatwego otwarcia klapy klamką ??
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Piwek 
wredna menda



Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 13121
Otrzymał 373 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Lip 18, 2012 3:52 pm   

zombie napisał/a:
choody napisał/a:
A jak zamkniesz centralny , to nie otworzysz klamką wtedy klapy?
Pozdrawiam :)


To samo pytanie plus: W trakcie chwilowego postoju np na światłach, tez jest wówczas możliwość łatwego otwarcia klapy klamką ??


Odpowiadam na pytanie pierwsze - NIE
Odpowiadam na pytanie drugie - NIE (pod warunkiem, że po ruszeniu uruchamia ci się centralny zamek - wtedy jeszcze VAG) Aby otworzyć klapę, musi być otwarty centralny.
_________________
To pisałem ja... ewidentnie wredna itd itd itd... z zaje... wielkim SZYBERDACHEM...

Piwek
piwek@newbeetle.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
choody 
ble ble ble ble ble



Dołączył: 20 Lip 2010
Posty: 2269
Otrzymał 133 piw(a)
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Śro Lip 18, 2012 10:43 pm   

Jak to mówią w niemieckich pornolach:
Oh yeah :D
_________________
... ..
a AVATAR zrobił PIWEK :)
poza tym ble ble ble ble ble ble ble
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
froster 
ser cooper :P



Dołączył: 24 Kwi 2012
Posty: 527
Otrzymał 7 piw(a)
Skąd: Wawa
Wysłany: Śro Lip 18, 2012 10:51 pm   

Dobra , a teraz może ktoś wytłumaczy czemu w niektórych (np. w moim) otwieranie klapy z klamki było fabrycznie a u większości jak widać nie dali tego kabelka ? :) Zastanawialiśmy się z Piwkiem nad tym i nie doszliśmy do żadnych wniosków .
_________________

http://www.facebook.com/JMmods
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Piwek 
wredna menda



Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 13121
Otrzymał 373 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Lip 18, 2012 11:00 pm   

froster napisał/a:
Dobra , a teraz może ktoś wytłumaczy czemu w niektórych (np. w moim) otwieranie klapy z klamki było fabrycznie a u większości jak widać nie dali tego kabelka ? :) Zastanawialiśmy się z Piwkiem nad tym i nie doszliśmy do żadnych wniosków .

Dziś też rozmawiałem o tym z Krzysiem beetle i nie doszliśmy do żadnych inteligentnych wniosków. Padła opcja, że może te pochodzenia USA tak mają, może tylko pewne roczniki, albo np od 2000 roku do 2003 mają "pełniejszą" instalację - i to jest wysoce prawdopodobne :) bo jak na razie nikt sprzed 2000 roku nie ma tego kabelka...
_________________
To pisałem ja... ewidentnie wredna itd itd itd... z zaje... wielkim SZYBERDACHEM...

Piwek
piwek@newbeetle.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
the_undertaker 
DEADMAN INC.



Dołączył: 17 Maj 2009
Posty: 3219
Otrzymał 281 piw(a)
Skąd: Złotniki Kujawskie
Wysłany: Czw Lip 19, 2012 8:12 am   

Ja byłem badać, aczkolwiek nie rozszarpywałem klapy tylko sprawdzałem klamkę. Niestety w klamce zamontowanej w aucie nie mam klikania więc i raczej nie mam kabla. Za to w klamotach po dawcy mam klamkę klikającą i pewnie instalację też, ale już mi się jej szukać nie chciało. Ale przynajmniej wiem co i jak. Ogólnie klamka nie klikająca jest cała stalowa u mnie a klikająca pod spodem ma jeszcze przyklejony siakiś plastik pod palce.
_________________
IKEA... taki szwedzki tetris... :(
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Piwek 
wredna menda



Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 13121
Otrzymał 373 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Lip 19, 2012 10:18 am   

the_undertaker napisał/a:
Ja byłem badać, aczkolwiek nie rozszarpywałem klapy tylko sprawdzałem klamkę. Niestety w klamce zamontowanej w aucie nie mam klikania więc i raczej nie mam kabla. Za to w klamotach po dawcy mam klamkę klikającą i pewnie instalację też, ale już mi się jej szukać nie chciało. Ale przynajmniej wiem co i jak. Ogólnie klamka nie klikająca jest cała stalowa u mnie a klikająca pod spodem ma jeszcze przyklejony siakiś plastik pod palce.

To kliknięcie jest BARDZO cichutkie. Możesz go nie zauważyć, więc to nie jest decydujące :) Ważne, żeby do beżowej kostki dochodziły TRZY kabelki :) Myślę jednak, że to ma związek z rocznikiem, ale nie mam pewności.
_________________
To pisałem ja... ewidentnie wredna itd itd itd... z zaje... wielkim SZYBERDACHEM...

Piwek
piwek@newbeetle.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
lookash 



Dołączył: 06 Maj 2011
Posty: 3641
Otrzymał 179 piw(a)
Skąd: Niepołomice
Wysłany: Czw Lip 19, 2012 10:23 am   

Niestety u mnie doopa zbita. Fałwej przyoszczędził na kablu :twisted:
_________________
był '01 1.8T Technoblau
był '99 1.9 TDI SilverArrow
był '98 2.0+LPG LemonGelb
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Piwek 
wredna menda



Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 13121
Otrzymał 373 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Lip 19, 2012 10:25 am   

lookash napisał/a:
Niestety u mnie doopa zbita. Fałwej przyoszczędził na kablu :twisted:

rocznik 98/99 :( - zgodnie z tropem...
_________________
To pisałem ja... ewidentnie wredna itd itd itd... z zaje... wielkim SZYBERDACHEM...

Piwek
piwek@newbeetle.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
lookash 



Dołączył: 06 Maj 2011
Posty: 3641
Otrzymał 179 piw(a)
Skąd: Niepołomice
Wysłany: Czw Lip 19, 2012 10:36 am   

schematy elektryczne komfortu powinny to potwierdzić :)
_________________
był '01 1.8T Technoblau
był '99 1.9 TDI SilverArrow
był '98 2.0+LPG LemonGelb
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
beetle 
zdolny ale leń



Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 8140
Otrzymał 385 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: Czw Lip 19, 2012 11:10 am   

u mnie jest fajny, głośny klik ale wydaje go gumka uszczelki przy dźwigni :lol:
_________________
Krzycho
black new beetle 2.0i apk>aqy 1999 r. 167 kkm
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
buba 


Dołączył: 16 Kwi 2012
Posty: 145
Skąd: Siedlce
Wysłany: Śro Lis 14, 2012 8:33 pm   

Panowie, ja mam klameczkę klikaną z angola ale musiałbym znaczek przełożyć i zamek. A z tym mam niemały problem i kiedyś już sam próbowałem zrobić to co Piwek opisał ale się poddałem ;c.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
karolkillercroc 

Dołączył: 13 Gru 2017
Posty: 4
Skąd: Lublin
Wysłany: Wto Cze 12, 2018 10:37 pm   

A da się w jakiś łatwy sposób dorobić instalację otwierającą bagażnik z klamki? (chodzi o ten 3 kabel przy szarej kostce, którego brak jest w beetlach przed 2000 rokiem)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group