newbeetle.pl Strona Główna newbeetle.pl
FORUM NEW BEETLE CLUB POLAND

FAQFAQ  SzukajSzukaj  Mapa GoogleMapa Google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z modułem komfortu
Autor Wiadomość
kela222 

Dołączył: 30 Lip 2018
Posty: 15
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Rzeszów
Wysłany: Wto Sie 14, 2018 12:28 am   Problem z modułem komfortu

Witam,
jestem po świeżej diagnostyce żuczka( mam problem z grzaniem lusterek, brakiem oświetlenia w drzwiach L+P, centralny zamek lewych drzwi nie zamyka się od środka, często nie mogę otworzyć klapy bagażnika z pilota oraz po otworzeniu klapy nie świeci sie lampka w bagażniku (żarówki są sprawne) do tego często sam zamyka drzwi) i pokazał dość sporo błędów:
1135 - czujniki kontroli wnętrza pojazdu, czujniki ruchu wewnątrz pojazdu (gdzie się takowe znajdują?)
1483 - Obwód kontrolny do zdalnego otwierania pokrywy tylnej - chodzi o bagażnik?
1329 - Magistrala danych układu komfortu w trybie awaryjnym - popsuta do wymiany?
1332 - Sterownik drzwi pasażera - J387 - co z nim nie tak?
943 - ogrzewanie lusterka strona kierowcy - Z4
944 - ogrzewanie lusterka strona pasażera - Z5 - w obu lusterkach jest przepalona mata grzejąca czy to wina uszkodzonego modułu komfortu?

Czy miał ktoś podobne problemy i wie jak je rozwiązać?
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez kela222 Wto Sie 14, 2018 12:29 am, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
beetle 
zdolny ale leń



Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 8227
Otrzymał 392 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: Wto Sie 14, 2018 5:26 pm   

- ultradźwiękowe czujniki wnętrza są w górnych lampkach pasażerów z tyłu.
a wyłącznik na środkowym słupku od strony kierowcy.

- pokrywa tylna to klapa bagażnika, jest tam switch który może być zalewany wodą i być może nie jest już przez to sprawny.

- magistrala can bus łącząca większość sterowników jest gdzieś poharatana i pracuje na 1 kablu a nie parką. zajrzyj do kabli między drzwiami i budą czy izolacja przewodów nie jest zniszczona. przewody can bus to charakterystyczna skrętka pomarańczowych kabli.

- j387 jest źle połączony przez jw^

- grzałki lusterek przepalone albo coś z konektorami/kablami <myśli>
_________________
Krzycho
black new beetle 2.0i apk>aqy 1999 r. 168 kkm
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
kela222 

Dołączył: 30 Lip 2018
Posty: 15
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Rzeszów
Wysłany: Śro Sie 15, 2018 8:32 pm   

Ostatnio demontowałem całą podsufitkę by na nowo ją okleić i czy jest to możliwe że błędy pochodzące od czujników ultradźwiękowych pokazały się przez odłączenie lampek z tyłu pojazdu? Przycisk w lewym słupku też był wypinany.

W tylnej klapie bagażnika jest możliwość wymontowania tego switcha? Znajduje się on w zamku klapy?

Sprawdzę na dniach kable i tą skrętkę oraz zdemontuje lusterka, tymczasem dzięki za dotychczasowa pomoc!

[ Dodano: Sob Sie 25, 2018 2:00 am ]
Robiąc pełny autoscan na odpalonym silniku otrzymałem następne błędy:
- 1044 Sterownik nieprawidłowo kodowany, Moduł kontroli transmisji - niewłaściwie zakodowany -Jak go zakodować lub co z nim zrobić?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
beetle 
zdolny ale leń



Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 8227
Otrzymał 392 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: Sob Sie 25, 2018 10:05 am   

w garażu jest mój temat o wymianie switcha w klapie bagażnika:
http://forum.newbeetle.pl/viewtopic.php?t=6272
na zachętę:


jak już robisz autoscana to wstaw cały log bo właściwie to nawet nie wiadomo który moduł zgłasza błąd kodowania 01044 i jak jest obecnie zakodowany <załamka>
_________________
Krzycho
black new beetle 2.0i apk>aqy 1999 r. 168 kkm
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
kela222 

Dołączył: 30 Lip 2018
Posty: 15
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Rzeszów
Wysłany: Pon Sie 27, 2018 11:02 pm   

Wklejam prawie pełnego autoscana oraz logi lecz nie wiem czy z dobrych grup, robiłem to pierwszy raz.



http://vaglogi.pl/log-125_hL3dTQ3.html
http://vaglogi.pl/log-226_uhy21t.html
http://vaglogi.pl/log-225_zRiOI0.html
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
beetle 
zdolny ale leń



Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 8227
Otrzymał 392 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: Wto Sie 28, 2018 9:37 am   

logi bezużyteczne, swoją drogą ciekawe co chciałeś logować i czy zajrzałeś do loga co zawiera <załamka>
kodowanie licznika mi się nie podoba, ja mam 00142 <no>
ale najpierw zajmij się komunikacją po magistrali CAN bo najwyraźniej szwankuje <be>
zacznij od ponownego zakodowania [19 CAN Gateway] tym samym 00006, jest poprawne ale trzeba ponowić kodowanie.
jak nie pomoże to trzeba przedzwonić oba kabelki w skrętce can.
zaglądałeś do przejścia między drzwiami i budą? jeżeli te kabelki mają być uszkodzone to właśnie tam <myśli>
_________________
Krzycho
black new beetle 2.0i apk>aqy 1999 r. 168 kkm
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
kela222 

Dołączył: 30 Lip 2018
Posty: 15
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Rzeszów
Wysłany: Śro Wrz 05, 2018 12:14 am   

Beetle, patrzyłem do tych plików i jak dla mnie nic tam nie było. Chciałeś ażeby wstawić całego loga, nie wiedziałem o co dokładnie Ci chodzi to szukałem od 0 do 255.
Licznik miesiąc od zakupu zdemontowałem, ponieważ nie świecił się check engine przy zapłonie(ktoś wyrwał diodę).
Może być to przyczyną rozkodowania licznika?
Jutro spróbuje na nowo zakodować 19 CAN Gateway kodem 00006. Na czasie sprawdzę kabelki między drzwiami a budą.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group