newbeetle.pl Strona Główna newbeetle.pl
FORUM NEW BEETLE CLUB POLAND

FAQFAQ  SzukajSzukaj  Mapa GoogleMapa Google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Napięcie alternatora - słabe światła
Autor Wiadomość
MateuszK 

Dołączył: 25 Lut 2018
Posty: 22
Skąd: Kwidzyn/Bydgoszcz
Wysłany: Wto Mar 05, 2019 7:34 pm   Napięcie alternatora - słabe światła

Dzień Dobry.
zauważyłem że mój New Beetle w ostatnim czasie ma bardzo słabe światła, sprawdziłem napięcie alternatora, po rozgrzaniu auta, z uruchomionymi światłami i włączonym podgrzewaniem tylnej szyby, lub bez tego, napięcie zawsze wynosi 13.8 V. Czy jest ono odpowiednie? Alternator mam do piątku na gwarancji, myślę czy jechać go zareklamować.

Z góry dzięki za pomoc :)
_________________
Mateusz - New Beetle 1999 2.0 PB
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
CZARNY 


Dołączył: 10 Mar 2013
Posty: 1345
Otrzymał 59 piw(a)
Skąd: SZCZECINEK
Wysłany: Wto Mar 05, 2019 7:41 pm   

Ładowanie pod obciążeniem wygląda ok,czyli raczej w mojej ocenie ładuje!? Sprawdziłeś lampy odbłyśniki ,czy nie są zmatowiałe klosze i brudne soczewki ? <myśli> Kontrolnie też styki kostek -śniedz,korozja itp.
_________________
Garbi highLL285 2,0 AQY ..115 Ps "PANTA RHEI"
Ostatnio zmieniony przez CZARNY Wto Mar 05, 2019 7:43 pm, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
MateuszK 

Dołączył: 25 Lut 2018
Posty: 22
Skąd: Kwidzyn/Bydgoszcz
Wysłany: Wto Mar 05, 2019 7:47 pm   

Klosze są okej, lampy również wyglądają dobrze, muszę to wnikliwiej sprawdzić. Dzięki za info odnośnie ładowania alternatora :)
_________________
Mateusz - New Beetle 1999 2.0 PB
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
beetle 
zdolny ale leń



Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 8373
Otrzymał 400 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: Wto Mar 05, 2019 9:31 pm   

regulator napięcia bosch jest ustawiony na 14V
inne regulatory mogą mieć 14,4V
najlepiej odczytać z obudowy:

poniżej 14V jak u ciebie jest podejrzane ale akurat taka wartość 13,8V jest dla ładowania akumulatora dobra, pewnie jakieś tolerancje wykonania w fabryce...
spróbuj obciążyć go bardziej - włącz wszystko co masz na pokładzie i obserwuj napięcie <myśli>
_________________
Krzycho
black new beetle 2.0i apk>aqy 1999 r. 171 kkm
Ostatnio zmieniony przez beetle Wto Mar 05, 2019 9:46 pm, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
WUJ SAM 



Dołączył: 25 Sie 2009
Posty: 10369
Otrzymał 137 piw(a)
Skąd: Wrocław
Wysłany: Śro Mar 13, 2019 9:59 pm   

Sprawdziłbym też poprawność połączenia w kostkach w w zasadzie w poszczególnych pinach w konektorach żarówek. Powodem słabego świecenia żarówy może być np, słaba masa. Sprawdź napięcie na samych żarówkach.
_________________
W końcu Prezes ma garbusa :)
Czasem skarbnik da polatać bezdachem :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group