newbeetle.pl Strona Główna newbeetle.pl
FORUM NEW BEETLE CLUB POLAND

FAQFAQ  SzukajSzukaj  Mapa GoogleMapa Google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
2,0 benzyna +Gaz podczas jazdy gaśnie
Autor Wiadomość
Pawelcer 

Dołączył: 15 Sty 2014
Posty: 35
Otrzymał 5 piw(a)
Skąd: Strzelin
Wysłany: Wto Lip 08, 2014 9:29 pm   2,0 benzyna +Gaz podczas jazdy gaśnie

Witam pisze po wielu próbach ale już się poddaje.
W garbim koleżanki od kilku dni pojawił się problem, autko podczas jazdy gaśnie z niewiadomych powodów, potem nie chce odpalić, nieraz po chwili odpala znowu, nieraz po dłuższej chwili a raz nawet dopiero odpalił na drugi dzień. Oczywiście kiedy ja biore autko w swoje ręce nic się nie dzieje, podłączałem pod komputer, żadnych błędów. Próbowałem na dwóch kluczykach i nic. Po wszystkich próbach zostawiłem auto koleżance i kazałem aby jeszcze chwile pochodziło podładowało akumulator który trochę dostał podczas testów, poszedłem do domu i co po 10 minutach dzwoni że znów autko zgasło i nie można zapalić. Wracam i co :) wiadomo autko odpala podłączam kompa i nic czysto we wszystkich sterownikach, w pewnym momencie autko chodzi my sobie gadu gadu a tu nagle garbi pyk i sobie zgasł tak jakby go zgasił stacyjką, żadnego falowania, prychania nic po prostu zgasł, przerecam kluczyk spowrotem odpala od strzała, i znów chodzi do tej pory i nic się nie dzieje. Problem jest i na gazie i na bezynie może macie jakieś pomysły.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dorphy 


Dołączył: 05 Lip 2011
Posty: 1083
Otrzymał 60 piw(a)
Skąd: VIETCONG
Wysłany: Wto Lip 08, 2014 10:00 pm   

O...brak błędów i gaśnie. Skoro na benz. i lpg, to od czego tu zacząć. Dawno gaz był montowany? Jakim kabelkiem i programem diagnozujesz?
_________________
Piotrek Już ponad 306 kkm na LPG!

Teraz jeżdżę francuzem V6 nside
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Piwek 
wredna menda



Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 13134
Otrzymał 377 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Lip 08, 2014 10:51 pm   

Objawy podobne do czujnika wałka...
_________________
To pisałem ja... ewidentnie wredna itd itd itd... z zaje... wielkim SZYBERDACHEM...

Piwek
piwek@newbeetle.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Pawelcer 

Dołączył: 15 Sty 2014
Posty: 35
Otrzymał 5 piw(a)
Skąd: Strzelin
Wysłany: Wto Lip 08, 2014 11:23 pm   

dorphy napisał/a:
O...brak błędów i gaśnie. Skoro na benz. i lpg, to od czego tu zacząć. Dawno gaz był montowany? Jakim kabelkiem i programem diagnozujesz?


Gaz byl montowany ponad rok temu na biezaco jest serwisowany u hazownikow co do kabelka mam kilka i kilka programow i to samo


Co do czujnika mialem kiedys problem w golfie ale wywalalo blad
Ostatnio zmieniony przez Pawelcer Wto Lip 08, 2014 11:25 pm, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
beetle 
zdolny ale leń



Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 8409
Otrzymał 402 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: Wto Lip 08, 2014 11:29 pm   

miałem kiedyś identyczne objawy ale... był wyraźny błąd G28 <myśli>
po wymianie od kilku lat spokój.
_________________
Krzycho
black new beetle 2.0i apk>aqy 1999 r. 172 kkm
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
dorphy 


Dołączył: 05 Lip 2011
Posty: 1083
Otrzymał 60 piw(a)
Skąd: VIETCONG
Wysłany: Wto Lip 08, 2014 11:33 pm   

Też myślałem o tym czujniku, ale wtedy razi po oczach błędem, chyba że nauka jeszcze nie zna takiego przypadku. <myśli>
_________________
Piotrek Już ponad 306 kkm na LPG!

Teraz jeżdżę francuzem V6 nside
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Piwek 
wredna menda



Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 13134
Otrzymał 377 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Lip 09, 2014 7:54 am   

Dlatego napisałem, że objawy są podobne. Niepokoi mnie brak błędu w diagnostyce...
_________________
To pisałem ja... ewidentnie wredna itd itd itd... z zaje... wielkim SZYBERDACHEM...

Piwek
piwek@newbeetle.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
choody 
ble ble ble ble ble



Dołączył: 20 Lip 2010
Posty: 2283
Otrzymał 134 piw(a)
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Śro Lip 09, 2014 7:23 pm   

Ja miałem uszkodzony w 1,8T czujnik wału i nie było błędu :) a gasł :)
_________________
... ..
a AVATAR zrobił PIWEK :)
poza tym ble ble ble ble ble ble ble
Ostatnio zmieniony przez choody Śro Lip 09, 2014 7:27 pm, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Pawelcer 

Dołączył: 15 Sty 2014
Posty: 35
Otrzymał 5 piw(a)
Skąd: Strzelin
Wysłany: Czw Lip 10, 2014 1:45 pm   

choody napisał/a:
Ja miałem uszkodzony w 1,8T czujnik wału i nie było błędu :) a gasł :)


już szukam czujnika aby zamienić i zobaczym o efektach dam znać
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dysia 

Dołączyła: 28 Gru 2014
Posty: 15
Skąd: Zabrze
Wysłany: Czw Maj 19, 2016 4:38 pm   

Witam wszystkich
mam taki sam prob;em z bajtem jak w temacie - czy ma ktoś może jakieś sugestie???
dodam że rozrząd, czujnik położenia wałka rozrządu i czujnik wału korbowego są wymienione na nowe, oryginalne, a auto dalej gaśnie i na benzynie i na gazie... bez szarpania - tak jakby ktoś go zgasił...

Proszę o jakąś podpowiedż co by to mogło jeszcze być...
<załamka>
_________________
Pozdrawiam
dysia ;)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Piwek 
wredna menda



Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 13134
Otrzymał 377 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Maj 19, 2016 10:30 pm   

Gaśnie, ale co dalej - opisz. Czy kontrolki też gasną, mrygają ??
Jakieś błędy na kompie wyskakują ??
_________________
To pisałem ja... ewidentnie wredna itd itd itd... z zaje... wielkim SZYBERDACHEM...

Piwek
piwek@newbeetle.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
CZARNY 


Dołączył: 10 Mar 2013
Posty: 1362
Otrzymał 59 piw(a)
Skąd: SZCZECINEK
Wysłany: Czw Maj 19, 2016 10:35 pm   

Tak jakby immo rozłączało zapłon ? <myśli>
_________________
Garbi highLL285 2,0 AQY ..115 Ps "PANTA RHEI"
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Piwek 
wredna menda



Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 13134
Otrzymał 377 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Maj 19, 2016 10:40 pm   

Albo masę gubi ?? <myśli>
_________________
To pisałem ja... ewidentnie wredna itd itd itd... z zaje... wielkim SZYBERDACHEM...

Piwek
piwek@newbeetle.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
choody 
ble ble ble ble ble



Dołączył: 20 Lip 2010
Posty: 2283
Otrzymał 134 piw(a)
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Czw Maj 19, 2016 10:53 pm   

Albo pada przekaźnik od sterownika :) Beetle wie który
_________________
... ..
a AVATAR zrobił PIWEK :)
poza tym ble ble ble ble ble ble ble
 Autor postu otrzymał 1 piw(a)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
beetle
dysia 

Dołączyła: 28 Gru 2014
Posty: 15
Skąd: Zabrze
Wysłany: Pią Maj 20, 2016 5:18 pm   

Piwek napisał/a:
Gaśnie, ale co dalej - opisz. Czy kontrolki też gasną, mrygają ??
Jakieś błędy na kompie wyskakują ??


na kompie nic nie wyskakuje. Wcześniej był check że czujnik położenia wału korbowego i czujnik wałka rozrządu - wymieniłam razem z rozrządem. Zara po wymianie pochodził pół godz na placu przy włączonym silniku i znowu zgasł...
Gaśnie jakbym kluczykiem go zgasiła. Nic nie miga, obroty nie falują. Podczas jazdy chwile przed zgaśnięciem czuje jakby odłączało pedał gazu bo moge go naciskać a auto nie reaguje i za chwile gaśnie...

[ Dodano: Pią Maj 20, 2016 5:22 pm ]
CZARNY napisał/a:
Tak jakby immo rozłączało zapłon ? <myśli>



no tak, tylko jak jadę to czuję najpierw 2 sekudny jakby osłabł w tym momencie pedał gzu już nie reaguje i obroty równo spadają do ok 900 a później po prostu jakby stacyjkę wyłączyć...

[ Dodano: Pią Maj 20, 2016 5:24 pm ]
choody napisał/a:
Albo pada przekaźnik od sterownika :) Beetle wie który



Możesz coś więcej o tym przekaźniku od sterownika szepnąć ?? ?
_________________
Pozdrawiam
dysia ;)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
beetle 
zdolny ale leń



Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 8409
Otrzymał 402 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: Pią Maj 20, 2016 9:30 pm   

przekaźnik jest tu:

bezpieczniki od zasilania ecu sprawdź ale tak porządnie pod obciążeniem żaróweczką a nie na oko <myśli>
przekaźnik od pompy paliwa też bym sprawdzał.

a czujnik obrotów wału korbowego był nowy z pudełka czy wygrzebany z szafki mechanika, spadek po poprzednich klientach?
_________________
Krzycho
black new beetle 2.0i apk>aqy 1999 r. 172 kkm
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
dysia 

Dołączyła: 28 Gru 2014
Posty: 15
Skąd: Zabrze
Wysłany: Sob Maj 21, 2016 10:41 am   

Dzięki wielkie.
Czujnik miał być nowy bo zapłaciłam za nowy z Boscha- mam nadzieje ze taki dostałam - sprawdzę go jeszcze u elektryka...
Sprawdzę co zasugerował i dam znać :)
_________________
Pozdrawiam
dysia ;)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Gawron74 

Dołączył: 04 Maj 2019
Posty: 3
Skąd: Piła
Wysłany: Sob Maj 04, 2019 10:48 pm   

Witam.
Mam taki sam problem jak opisany. Auto gaśnie po rozgrzaniu silnika tak jakby ktoś kluczyk wyłączył. Gaśnie zarówno na gazie i benzynie. Nie ma żadnych błędów. Wymieniłem czujnik wału. Mechanik przejrzał auto - masa przekaźniki itp. Proszę o rady i podpowiedzi .
Pozdrawiam Gawron
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
beetle 
zdolny ale leń



Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 8409
Otrzymał 402 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: Nie Maj 05, 2019 11:01 pm   

wadliwy g28 jest najbardziej podejrzany <myśli>

wada jest specyficzna bo występuje tylko na ciepło <załamka>
silnik do pracy potrzebuje benzyny, iskry i komputera (bo on decyduje czy podawać paliwo i zapłon) także nasuwa się jeszcze awaria cewki wn, zasilania komputera, stacyjki...

spróbuj rozgrzać silnik i wywołać zgaśnięcie. obserwuj dokładnie lampki w zegarach w czasie awarii, podłącz vcds'a, kręć rozrusznikiem i zobacz czy g28 coś podaje... <myśli>

moja opinia: g28 albo cewka.
_________________
Krzycho
black new beetle 2.0i apk>aqy 1999 r. 172 kkm
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Gawron74 

Dołączył: 04 Maj 2019
Posty: 3
Skąd: Piła
Wysłany: Pon Maj 06, 2019 3:34 pm   

Czujnik już wymieniłem nic nie pomogło. Kontrolki nie świecą .Wyciąłem też alarm żeby nie był podejrzany.
Jak pierwszy raz to się stało to na kompie pokazywało błąd wypadania zapłonu ale nie wiem czy był jakiś stary nie skasowany. Teraz po każdym zgaśnięciu podłączam pod kompa i nic nie wyskakuje.
Szkoda że nikt z opisujących wyżej taki sam problem nie napisał jak skończyły się ich przypadki. :(
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
beetle 
zdolny ale leń



Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 8409
Otrzymał 402 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: Pon Maj 06, 2019 4:15 pm   

ja miałem kiedyś to samo - po kilku minutach jak silnik ostygł można było zapalić i kontynuować jazdę przez następne kilka minut. do powtórki <załamka>
po wymianie g28 nie mam już problemów od kilku lat.

jak zgaśnie podłącz vcds'a, kręć rozrusznikiem i obserwuj czy w blokach pomiarowych pokazują się jakieś obroty (100-200, cokolwiek) <myśli>
jak czujnik nie podaje obrotów to ecu odłącza wtryski i cewkę, dlatego silnik gaśnie.
może paliwo przestaje dopływać? albo cewka się blokuje?
nie można wykluczyć przegrzewania się ecu albo przekaźnika na jego zasilaniu...
nie wiem co jeszcze może być wrażliwe na temperaturę <myśli>
_________________
Krzycho
black new beetle 2.0i apk>aqy 1999 r. 172 kkm
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Viking_Szn 


Dołączył: 26 Sie 2016
Posty: 81
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Szczecin
Wysłany: Wto Cze 18, 2019 9:46 am   

Piwek napisał/a:
Objawy podobne do czujnika wałka...

Mam 1.8 Turbo S Benzyna+LPG. Objawy: świeci się kontrola silnika. Auto nie odpala za pierwszym razem, tylko za drugim, trzecim, czwartym. Czasem po dłuższej przerwie w "kręceniu" odpala za drugim razem. Podczas jazdy instalacja LPG przełącza się na benzynę i z powrotem.

Mechanik stwierdził uszkoczenia czujnika wałka rozrządu. Mam wersję USA i usłyszałem, że u mnie czujnik ma inne "mocowanie" niż w wersji europejskiej. Moje pytanie brzmi: czy są dwie różne wersje czujników wałka rozrządu - europejska i USA? I czy jeśli są to czy europejska wersja czujnika będzie pasować do auta w wersji USA?

Z góry dziękuję za pomoc!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group