newbeetle.pl Strona Główna newbeetle.pl
FORUM NEW BEETLE CLUB POLAND

FAQFAQ  SzukajSzukaj  Mapa GoogleMapa Google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: lookash
Nie Sty 19, 2014 1:49 pm
Oświetlenie środka.
Autor Wiadomość
dominika93 


Dołączyła: 07 Sty 2014
Posty: 111
Skąd: śląsk
Wysłany: Nie Sty 19, 2014 1:32 pm   Oświetlenie środka.

Cześć.
Nie działa mi lampka oraz oświetlenie drzwi od strony pasażera.
I czy po otwarciu drzwi kierowcy mają się świecić wszystkie 3 lampki?

dziekuję za pomoc :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
WUJ SAM 



Dołączył: 24 Sie 2009
Posty: 10348
Otrzymał 136 piw(a)
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie Sty 19, 2014 1:33 pm   

Cześć, np to pewnie masz zepsuty mikrowyłącznik w zamku. Po otwarciu drzwi ma się świecić tylko lampka w tych otwartych drzwiach, i oświetlenie wnętrza, jeśli nie jest wyłączone.
_________________
W końcu Prezes ma garbusa :)
Czasem skarbnik da polatać bezdachem :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dominika93 


Dołączyła: 07 Sty 2014
Posty: 111
Skąd: śląsk
Wysłany: Nie Sty 19, 2014 1:39 pm   

Ale to mają się świecić wszytskie 3 czy tylko środkowa i ze strony otwartych drzwi?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Przemo 
Beetlomaniak


Dołączył: 24 Paź 2009
Posty: 2792
Otrzymał 57 piw(a)
Skąd: Z Wrocławia
Wysłany: Nie Sty 19, 2014 1:39 pm   

Mi po otwarciu drzwi kierowcy świecą cztery lampki dwie z tyłu nad kanapa, przy lusterku i na drzwiach. Nie świecenie lampek na drzwiach ma często związek z uszkodzonymi mikro-stykami w zamku drzwi. Ale temat wielokrotnie poruszany użyj "Szukaj".
_________________
"Denerwować się to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych."
Ernest Hemingway
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dorphy 


Dołączył: 04 Lip 2011
Posty: 1083
Otrzymał 60 piw(a)
Skąd: VIETCONG
Wysłany: Wto Kwi 22, 2014 10:30 am   

Rzecz dotyczy oświetlenia wnętrza, a dokładnie oświetlenia "słoneczników", którego brak. Pomierzyłem napięcie, a w zasadzie stwierdziłem jego brak na wtyczkach po wyjęciu lampek z podsufitki. Żarówki podmieniałem-są OK, bezpieczniki także, kilka razy odłączałem wtyczki z modułu komfortu i efekt ten sam. Nie wiem gdzie szukać "fazy" <myśli> . Ciężko w tym rejonie do czegokolwiek się dostać.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
misiak78 


Dołączył: 25 Gru 2012
Posty: 835
Otrzymał 5 piw(a)
Skąd: Poznań/Leszno
Wysłany: Wto Kwi 22, 2014 10:45 am   

Nie jestem elektrykiem, mechanikiem lecz zgadzam się z przedmówcami. Z reguły powodem nie działania lub działania oświetlenia wnętrza w nie odpowiednich momentach jest mikro styk w zamku.
Męczę się z tematem od dobrych kilku miesięcy, w związku z czym podpowiadam, nie kupuj marnej jakości zamiennika zamka, bo problem załatwisz ale na krótko...
Lepiej zainwestować w oryginał ASO i mieć problem z głowy od A do Z.

Właśnie doczytałem że problem dotyczy daszków słonecznych...
Jeśli jednak to mikro drzwiowy to miej na uwadze co napisałem. ;)
_________________
Beetle 1.9 TDI 151KM 311Nm
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
tubis 


Dołączył: 25 Mar 2013
Posty: 627
Otrzymał 29 piw(a)
Skąd: Dynów
Wysłany: Wto Kwi 22, 2014 2:51 pm   

czy lampka w bagażniku której nie mam może być przyczyną nie świecenia lampek w drzwiach?
_________________
Reprezentant Podkarpacia! - Cukiereczek!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Piwek 
wredna menda



Dołączył: 02 Maj 2011
Posty: 13132
Otrzymał 374 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Kwi 22, 2014 2:57 pm   

tubis napisał/a:
czy lampka w bagażniku której nie mam może być przyczyną nie świecenia lampek w drzwiach?


Raczej nie...
Przyczyną nieświecenia lampek w drzwiach mogą być:
1. Usterka komfortu
2. Usterka miktrostyków w zamkach
3. Usterka żarówek
4. Usterka instalacji...

A górne światełka ci się palą ??
_________________
To pisałem ja... ewidentnie wredna itd itd itd... z zaje... wielkim SZYBERDACHEM...

Piwek
piwek@newbeetle.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
lec 


Dołączył: 23 Paź 2013
Posty: 1087
Otrzymał 55 piw(a)
Skąd: Poznań
Wysłany: Wto Kwi 22, 2014 3:22 pm   

dorphy, lampki za osłonami przecisłonecznymi.....



zapalaja sie tylko po odsłonięciu lusterek - klapka steruje mikrostykiem ktory załącza te lampki.

Mikrostyk jest w samym daszku - da sie go naprawić... przynajmniej u mnie sie udalo.
_________________
Beetle '99 2.0 AQY HL Silver
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dorphy 


Dołączył: 04 Lip 2011
Posty: 1083
Otrzymał 60 piw(a)
Skąd: VIETCONG
Wysłany: Wto Kwi 22, 2014 6:25 pm   

Tak, tak- sprawdzałem czy dochodzi prąd po odsłonięciu lusterek i słychać charakterystyczny klik. Czyżby padły dwa mikrostyki jednocześnie? Ja wydłubać lustereczka? Podważyć umiejętnie płaskim narzędziem? Dodam, że moduł komfortu mam w trybie Emergency.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
beetle 
zdolny ale leń



Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 8227
Otrzymał 392 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: Wto Kwi 22, 2014 7:49 pm   

wydłubać z ramką, potem po zrobieniu porządku z mikroswitchami (wstrzyknij do środka kontakt i popykaj kilkanaście razy) ramkę wkleisz na miejsce.

zasilanie jest brane z komfortu (pin 18/wtyczka 23 pin) razem do innych lampek oświetlenia wnętrza więc gdyby było coś nie halo z prądem to nic by się nie paliło w środku.
_________________
Krzycho
black new beetle 2.0i apk>aqy 1999 r. 168 kkm
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
dorphy 


Dołączył: 04 Lip 2011
Posty: 1083
Otrzymał 60 piw(a)
Skąd: VIETCONG
Wysłany: Sob Maj 03, 2014 8:23 pm   

Dzisiaj jeszcze raz dobrałem się do osłon i stwierdziłem, że napięcie jest ale brak masy-po podaniu masy bezpośrednio do oprawy żarówki jest światełko. Pozostaje wydłubanie ramki i sprawdzenie switch-a.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Damian 

Dołączył: 25 Gru 2011
Posty: 31
Skąd: Łosice
Wysłany: Śro Maj 07, 2014 7:35 pm   

Witam

Postanowiłem dzisiaj wymienić żarówki wnętrza na led i mam problem z tym, że w lusterku żarówka ledowa świeci normalnie, natomiast dwie tylne nad siedzeniami po wymianie na led nie świecą (ale zwykłe stare świecą bez problemu). W czym może być problem ?? <szok>


Dziękuje za pomoc :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Piwek 
wredna menda



Dołączył: 02 Maj 2011
Posty: 13132
Otrzymał 374 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Maj 07, 2014 8:27 pm   

A żarówki ledowe nie sa kierunkowe ??
_________________
To pisałem ja... ewidentnie wredna itd itd itd... z zaje... wielkim SZYBERDACHEM...

Piwek
piwek@newbeetle.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Damian 

Dołączył: 25 Gru 2011
Posty: 31
Skąd: Łosice
Wysłany: Śro Maj 07, 2014 8:31 pm   

A tego to nie wiem <myśli>

Ale tyle razy co je wkładałem i wyjmowałem to myślę że może przez przypadek trafiłbym z kierunkiem :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Piwek 
wredna menda



Dołączył: 02 Maj 2011
Posty: 13132
Otrzymał 374 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Maj 07, 2014 8:34 pm   

Ja też nie mam pojęcia... pytam... Zaraz lec wpadnie, to będzie wiedział, co z tymi ledami... :)


A podłączałeś je na krótko ?? Świecą w ogóle ??
_________________
To pisałem ja... ewidentnie wredna itd itd itd... z zaje... wielkim SZYBERDACHEM...

Piwek
piwek@newbeetle.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Damian 

Dołączył: 25 Gru 2011
Posty: 31
Skąd: Łosice
Wysłany: Śro Maj 07, 2014 8:40 pm   

Tak podłączałem i świecą bez problemu, nie mam pojęcia co może być problemem jeśli w lusterku led świeci normalnie.

lec wymienił całe wnętrze na led więc napewno będzie wiedział co jest nie tak
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
konto 3

Dołączył: 06 Cze 2011
Posty: 2930
Otrzymał 114 piw(a)
Skąd: PrzejdÄ˝ do mapy
Wysłany: Śro Maj 07, 2014 9:06 pm   

Odwróć żarówki ( zamontuj odwrotnie ) i powinny świecić :ok
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
lec 


Dołączył: 23 Paź 2013
Posty: 1087
Otrzymał 55 piw(a)
Skąd: Poznań
Wysłany: Czw Maj 08, 2014 9:11 am   

jw

i koniecznie na wyłączonym oświetleniu
_________________
Beetle '99 2.0 AQY HL Silver
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Damian 

Dołączył: 25 Gru 2011
Posty: 31
Skąd: Łosice
Wysłany: Czw Maj 08, 2014 1:07 pm   

Dziękuje za pomoc :)

Wszystko świeci, Beetle bardzo bronił się przed oświetleniem led :) . Lusterko wczoraj zaświeciło za pierwszym razem, a tył po ok. 10 próbach wyjęcia i włożenia żarówek nie trafiłem z odpowiednim kierunkiem i nie zaświeciło <szok> . Ale jest już :ok
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dorphy 


Dołączył: 04 Lip 2011
Posty: 1083
Otrzymał 60 piw(a)
Skąd: VIETCONG
Wysłany: Wto Cze 17, 2014 9:33 pm   

W końcu się zebrałem i wtłoczyłem w mikrostyk "słonecznika"...brake cleaner...i po kilkunastu kliknieciach zadziałało, więc poprawołem kontaktem i pasuje. Od strony pasażera nie ściągałem osłony i zrobiłem to samo. Światełka osłon słonecznych działają-czas pracy-10 min. :) Nie trzeba wydłubywać lusterka. :-P
_________________
Piotrek Już ponad 306 kkm na LPG!

Teraz jeżdżę francuzem V6 nside
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
lec 


Dołączył: 23 Paź 2013
Posty: 1087
Otrzymał 55 piw(a)
Skąd: Poznań
Wysłany: Wto Cze 17, 2014 9:52 pm   

czasami taki zabieg niestety na długo nie starcza.... aczkolwiek tych lampek uzywa sie tak sporadycznie (przynajmniej u mnie...)
_________________
Beetle '99 2.0 AQY HL Silver
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dorphy 


Dołączył: 04 Lip 2011
Posty: 1083
Otrzymał 60 piw(a)
Skąd: VIETCONG
Wysłany: Śro Cze 18, 2014 6:44 am   

Właśnie dlatego światełka zaniemówiły-brak używania. Jak półtora roku temu jeździłem z Karolinką codziennie do Gniezna, to mi maluch przypominał żebym patrzył w lustereczko :) , jak się wycieczki skończyły to zdechło.
_________________
Piotrek Już ponad 306 kkm na LPG!

Teraz jeżdżę francuzem V6 nside
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
lukas4334 

Dołączył: 21 Wrz 2014
Posty: 111
Otrzymał 2 piw(a)
Skąd: Opole-Nysa
Wysłany: Wto Kwi 17, 2018 8:35 pm   

Witam.
Koledzy czasami podczas otwierania drzwi kierowcy lampki siecą jakby połowicznie czyli tak delikatnie.
Czy to rówież wina mikrostyków ?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
beetle 
zdolny ale leń



Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 8227
Otrzymał 392 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: Śro Kwi 18, 2018 8:59 am   

lepiej zajrzyj do środka bo to zły objaw, poszukaj przyczyny - iskrzenia, przegrzania, korozji na stykach..., pomierz napięcia, sprawdź żarówkę podłączając bezpośrednio do aku itp.
_________________
Krzycho
black new beetle 2.0i apk>aqy 1999 r. 168 kkm
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group