newbeetle.pl Strona Główna newbeetle.pl
FORUM NEW BEETLE CLUB POLAND

FAQFAQ  SzukajSzukaj  Mapa GoogleMapa Google  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Mamy małą awarię skryptu. Pracujemy nad nią, postaramy się jak najszybciej, ale może to być np wtorek...

Poprzedni temat «» Następny temat
Domykanie szyb pilotem (window roll up/down mod) i VDC-PRO
Autor Wiadomość
Gość

Wysłany: Nie Lis 25, 2012 9:02 pm   Domykanie szyb pilotem (window roll up/down mod) i VDC-PRO

Domykanie (windows roll up/down) to bardzo fajna funkcja której nie wiadomo dlaczego nie ma od razu w standardowych ustawieniach komfortu.
Polega na tym że przytrzymując dłużej przyciski pilota możemy zdalnie otworzyć/zamknąć okna.
O, tak: (wymienię ten film później)
http://www.dailymotion.co...s-activado_auto
Zastosowanie: np. w upalny dzień. zanim wsiądziemy do samochodu możemy przewietrzyć auto uchylając szyby.
Funkcję można łatwo aktywować za pomocą czeskiego programu MKM ale w niektórych żuczkach, np. ze sterownikiem komfortu 1J0 959 799 AH (u mnie jest taki, też u jakuba i pewnie wielu innych) jest to bardziej skomplikowane.

Potrzebujemy:
- oprogramowania VDS-PRO (w internecie dostępny jest obraz płyty do wypalenia lub zawartość dyskietki). VDS-PRO to mały, dosowy program, mieszczący się na bootowalnej dyskietce lub płycie CD. Ważne że z tych nośników należy uruchomić komputer (żadnego windowsa!)

edit: obraz vds-pro wyszukałem w google i pobrałem z tego serwerka
z zipa trzeba wyciągnąc obraz płytki image.iso i wskazać go do wypalenia w programie nagrywającym - polecam darmowy infrarecorder.
radzę max zmniejszyć prędkość zapisu i przypilnować aby płytka została zamknięta.
sprawdzałem, działa
właśnie wypaliłem płytkę i uruchomiłem z niej vds-pro


- kabla typu szeregowego (nie USB!) np. na układzie MAX232.
- odpowiedniego laptopa (z fizycznym portem RS232)
Porty szeregowe właściwie nie występują już we współczesnych laptopach ale w modelach z przed kilku lat zdarzały się. Ja pożyczyłem Della D630 od koleżanki z pracy :) Zadbajmy o stan baterii w laptopie!. Ingerujemy bezpośrednio w pamięci sterownika i nie wiem co by się stało jak w trakcie połączenia laptop nagle się wyłączy.
- Wiedzy tajemnej: :) wartości których komórek pamięci modułu komfort zmienić i na jakie wartości. Tu pomoże wujek Google choć nie do końca - poprawne wartości ustaliłem doświadczalnie. :)
Dla mojego komfortu 1J0 959 799 AH 5Y są to:

adres pamięci/stara wartość/nowa wartość
04283/74/2
04289/74/2
08628/242/246
12724/250/254


Stare wartości w komórkach pamięci były u mnie zupełnie inne niż te występujące w znalezionych internetowych tutorialach ale skoro nowe wartości ustawiły domykanie prawidłowo to nie ma co powoływać komisji śledczej :)

Domykanie uaktywniłem następującą procedurą:
- podłączamy kabel do gniazda diagnostycznego i laptopa, włączamy zapłon i Uruchamiamy laptopa z płyty CD lub dyskietki z programem VDS-PRO.
- startujemy VDS-PRO (plik startowy vag lub vdc_e)

- Sprawdzamy ustawienia programu w configuration / connect : Port: COM1 Baudrate: Fixed - 9600Bd
- W programie łączymy się ze sterownikiem komfort [46]

- Aby dokonywać zmian trzeba się zalogować: Login code 19283 [11]

- poprawne logowanie będzie potwierdzone komunikatem:

- Na wszelki wypadek odczytujemy i zapisujemy sobie stare wartości w komórkach pamięci które będziemy zmieniać [26]


- Wpisujemy kolejno nowe wartości [27]

- poprawny wpis będzie potwierdzony komunikatem:

- Wychodzimy ze sterownika komfortu [06]
- Sprawdzamy pilotem i włącznikami szyb czy wszystko jest w porządku z ruchem szyb, otwieraniem/zamykaniem drzwi i klapy bagażnika.

Jeszcze kilka zdań o kabelku którego użyłem.
Mamy do wyboru: kupić na alledrogo (35-50 zł) albo... wykonać go samemu według sprawdzonego przeze mnie schematu:

Najdroższym elementem do budowy jest wtyk obd2, akurat miałem wolny :) więc podjąłem się zbudowania na szybko układu na płytce prototypowej i wyszło mi tak:

Najważniejsze że działa a frajda z własnoręcznie zrobionego kabla niesamowita :)
Kabel jest normalnym, uniwersalnym kablem diagnostycznym i współpracuje także z vag-comem czy vcds-lite.

Powodzenia naśladowcom!

uaktualniłem linki do zdjęć - beetle, mod
Ostatnio zmieniony przez beetle Pon Lut 08, 2016 9:38 pm, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
Gość

Wysłany: Nie Lis 25, 2012 9:12 pm   

No BAJKA...
Spróbuję to obejść dookoła i powiem, czy mi się udało :)
 
 
Gość

Wysłany: Nie Lis 25, 2012 9:17 pm   

he he... przewietrzanie auta w convertible :lol:
 
 
Gość

Wysłany: Nie Lis 25, 2012 9:41 pm   

Temat mi znany, ale nie ma skąd dorwać odpowiedniego kabla/komputera ;) A wyżej wymienionego sterownika jaki jest u mnie program czeski nie ruszy. Miała ponoć powstać odpowiednia wersja programu, ale temat dawno temu umarł :neutral:

Pozostaje uruchomić znajomości i szukać sprzętu albo udać się do Lublina ;)
 
 
beetle 
zdolny ale leń



Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 8409
Otrzymał 402 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: Nie Gru 09, 2012 7:58 pm   

Dla komfortu jakuba - 1J0 959 799 AH 5W są to:

adres pamięci/stara wartość/nowa wartość
04283/74/2
04289/74/2
08628/240/246
12724/250/254

domykanie działa! <radocha>

jakub, czy masz ustawione autozamykanie po ruszeniu, potwierdzanie otwarcia i zamknięcia kierunkami oraz otwarcia sygnałem dźwiękowym?
_________________
Krzycho
black new beetle 2.0i apk>aqy 1999 r. 172 kkm
 Autor postu otrzymał 2 piw(a)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 2 piw(a):
Piwek, konto 3
Raszej22 



Dołączył: 19 Sty 2010
Posty: 629
Otrzymał 56 piw(a)
Skąd: Nowy Tomyśl
Wysłany: Nie Gru 09, 2012 8:41 pm   

Też mam zamiar podejść do tematu ale muszę wpierw o magicznym kabelku pomyśleć :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
jakub 


Dołączył: 22 Maj 2012
Posty: 80
Skąd: lubelskie
Wysłany: Nie Gru 09, 2012 9:01 pm   

beetle napisał/a:
...jakub, czy masz ustawione autozamykanie po ruszeniu, potwierdzanie otwarcia i zamknięcia kierunkami oraz otwarcia sygnałem dźwiękowym?


Autozamykanie mam włączone, potwierdzenia otwarcia/zamknięcia kierunkami również - sygnału dźwiękowego brak (chyba nie da rady żeby u mnie to działało ze względu na brak alarmu fabrycznego?)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
beetle 
zdolny ale leń



Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 8409
Otrzymał 402 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: Nie Gru 09, 2012 9:24 pm   

to dobra informacja bo potwierdza teorię guru o nicku Madelgado który wydaje się że rozpracował komfort i według jego ustaleń cała konfiguracja zapisana jest pod 6 adresami pamięci. Na podstawie tych ustaleń inny gość Peter (Dream) udostępnił nawet wygodny program KSG Easy Coder pozwalający podejrzeć co jest ustawione i co jeszcze można ustawić. (wygenerować nową zawartość komórek pamięci)

oczywiście chodzi tu głównie o komforty których nie tyka wygodny czeski program MKM. Uaktywnianie funkcji w Motordiagu to bajka, zaznaczamy co chcemy mieć włączone i gotowe <brawo>
_________________
Krzycho
black new beetle 2.0i apk>aqy 1999 r. 172 kkm
Ostatnio zmieniony przez beetle Pon Gru 17, 2012 7:09 pm, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
jakub 


Dołączył: 22 Maj 2012
Posty: 80
Skąd: lubelskie
Wysłany: Nie Gru 09, 2012 11:02 pm   

beetle napisał/a:
to dobra informacja bo potwierdza teorię gościa o nicku Dream który wydaje się że rozpracował komfort i według jego ustaleń cała konfiguracja zapisana jest pod 6 adresami pamięci. Udostępnił nawet wygodny program pozwalający podejrzeć co jest ustawione i co jeszcze można ustawić. (wygenerować nową zawartość komórek pamięci)
.....


czy mógłbyś podrzucić link do tego? bo chętnie poczytam o tym w wolnej chwili
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
beetle 
zdolny ale leń



Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 8409
Otrzymał 402 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: Pon Gru 10, 2012 12:15 am   

oto parę najbardziej wartościowych linków do poczytania:
http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=161339
http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=151041
http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=148070
pisałem wcześniej że komfort rozpracował Dream ale wszystkie drogi prowadzą do usera Madelgado.
Dream występuje na ekranie programu KSG Easy Coder który napisał i udostępnił Peter - Dream.
_________________
Krzycho
black new beetle 2.0i apk>aqy 1999 r. 172 kkm
Ostatnio zmieniony przez beetle Pon Gru 17, 2012 7:19 pm, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
konto 3

Dołączył: 07 Cze 2011
Posty: 2930
Otrzymał 114 piw(a)
Skąd: PrzejdÄ˝ do mapy
Wysłany: Pon Gru 10, 2012 12:20 am   

Beetle, a kabelek masz własnej roboty, czy kupny?
bo potrzebny jest taki na port szeregowy , tak?
Ja próbowałem użyć tego czeskiego programu, ale z moim komfortem nie hula :(
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
beetle 
zdolny ale leń



Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 8409
Otrzymał 402 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: Pon Gru 10, 2012 8:01 am   

szeregowy, homemade <luzik>
w pierwszym moim poście, pod koniec jest wszystko na temat kabelka, fotka a nawet schemat <rotfl>
_________________
Krzycho
black new beetle 2.0i apk>aqy 1999 r. 172 kkm
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Seba07 


Dołączył: 19 Cze 2011
Posty: 457
Otrzymał 29 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Gru 10, 2012 10:02 am   

beetle napisał/a:
Dla komfortu

jakub, czy masz ustawione autozamykanie po ruszeniu, potwierdzanie otwarcia i zamknięcia kierunkami oraz otwarcia sygnałem dźwiękowym?

To wszystko akurat da się ustawić VCDS-em tz:autozamykanie po ruszeniu, odblokowanue po wyjęciu kluczyka, a sygnał dzwiękowy ma 3 ustawienia, Niemcy (zabroniony) UK i reszta UE..
a z tym domykaniem muszę się pobawić <brawo>
_________________
Sticker Bug...


..."Ja się nie wlekę... Ja się Lansuje!!"
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
konto 3

Dołączył: 07 Cze 2011
Posty: 2930
Otrzymał 114 piw(a)
Skąd: PrzejdÄ˝ do mapy
Wysłany: Pon Gru 10, 2012 11:18 am   

Poszedł alkohol beetle :ok
Świetny temat, od dawna mi po głowie chodziło zrobienie domykania

Seba
jak wiesz jak VCDS-em zrobić domykanie okien to wrzuć instrukcję na forum
wielu chętnie skorzysta.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Seba07 


Dołączył: 19 Cze 2011
Posty: 457
Otrzymał 29 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Gru 10, 2012 11:47 am   

zombie napisał/a:
Poszedł alkohol beetle :ok
Świetny temat, od dawna mi po głowie chodziło zrobienie domykania

Seba
jak wiesz jak VCDS-em zrobić domykanie okien to wrzuć instrukcję na forum
wielu chętnie skorzysta.

Nie napisałem że VCDS-em wiem jak zrobić domykanie, a odowiedziałem że takie coś jak blokowanie po przekroczeniu 15km/h sygnalizowanie światłami i dzwiękiem otwarcia, zamknięcia i t.d.
Napisałem też że (...)z tym domykaniem muszę się pobawić <brawo>
ale chodziło mi o zabawę tym programikiem który jest w temacie.
Do niedawna podobno nie można było takich bajerów robić w autach poniżej 2000r. że ponoć ich moduł komfortu był okrojony, z tego co widzę okazuje że że jest to mit, który zostaje skutecznie obalany właśnie tym tematem, domykanie szyb bez konieczności kupowania modułu za ok 35zł, wystarczy ingerencja kablem ... <brawo> fajny temat, fajne poszukiwania
_________________
Sticker Bug...


..."Ja się nie wlekę... Ja się Lansuje!!"
Ostatnio zmieniony przez Seba07 Pon Gru 10, 2012 11:49 am, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Piwek 
wredna menda



Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 13134
Otrzymał 377 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Wrz 04, 2014 7:32 pm   

Beetle ohandlował kabelek, ja zorganizował laptopa i w ten oto sposób...



Kody znalazłem bez problemu :)

Dla modułu komfortu 1C0 959 799 G, kody są następujące:

Adres Pamięci / stara wartość / nowa wartość
04361/202/194
04362/202/194
04363/202/194


I hasa...

PS... Rozkręciłem, prowadnice już nasmarowałem :)
_________________
To pisałem ja... ewidentnie wredna itd itd itd... z zaje... wielkim SZYBERDACHEM...

Piwek
piwek@newbeetle.pl
 Autor postu otrzymał 4 piw(a)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Więcej szczegółów
Wystawiono 4 piw(a):
beetle, choody, Kresek, WUJ SAM
choody 
ble ble ble ble ble



Dołączył: 20 Lip 2010
Posty: 2283
Otrzymał 134 piw(a)
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Czw Wrz 04, 2014 9:12 pm   

E no z pomocą Krzysia (beetla) nic nie jest problemem :P
_________________
... ..
a AVATAR zrobił PIWEK :)
poza tym ble ble ble ble ble ble ble
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Piwek 
wredna menda



Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 13134
Otrzymał 377 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Wrz 04, 2014 9:36 pm   

Tyż prawda... :)
_________________
To pisałem ja... ewidentnie wredna itd itd itd... z zaje... wielkim SZYBERDACHEM...

Piwek
piwek@newbeetle.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
VedaKong 

Dołączyła: 03 Paź 2014
Posty: 14
Skąd: Rybnik
Wysłany: Śro Paź 22, 2014 11:17 am   

A czy takim czymś da się w ogóle ingerować w domykanie szyb..?
Bo przyznam, że jestem jakby trochę zagubiona w tej całej elektronice i Waszych opiniach - a mój biedny żuczek dzisiejszą deszczową noc spędził z uchyloną szybą :/
Ostatnio zmieniony przez VedaKong Śro Paź 22, 2014 11:44 am, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
beetle 
zdolny ale leń



Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 8409
Otrzymał 402 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: Śro Paź 22, 2014 11:51 am   

nie, to gadżet

na alledrogo są moduliki za 40 zł które robią automatyczne domykanie szyb po zamknięciu auta z pilota.
czasami taka funkcja jest lepsza bo domykanie z tego tematu polega na przytrzymaniu przycisku aż szyby się zamkną.
moduł działa automatycznie i nie pozwala zostawić otwartych szyb.

ja wolę przytrzymywać przycisk bo tamten moduł np nie pozwala uchylić szyby w celu przewietrzenia auta.
mam też przeczucie że płacimy 40 zł za mały tranzystor, kondensator i rezystor co daje w sumie 2 zł <rotfl>
_________________
Krzycho
black new beetle 2.0i apk>aqy 1999 r. 172 kkm
Ostatnio zmieniony przez beetle Śro Paź 22, 2014 12:08 pm, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
VedaKong 

Dołączyła: 03 Paź 2014
Posty: 14
Skąd: Rybnik
Wysłany: Śro Paź 22, 2014 11:54 am   

Dziekuję za odpowiedź - też mi sie wydawało, że byłoby to za proste, aby wydać 30zł podłączyć sie przez BT i konfigurować moduł :)
Dziękuję i pozdrawiam.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
shirer 


Dołączył: 19 Gru 2014
Posty: 21
Skąd: Kadzidło
Wysłany: Sob Lut 07, 2015 12:58 pm   

jak ktoś nie ma laptoka z wyjściem rs232 ,a ma komputer stacjonarny w większości płyt głównych nawet najnowszych jest wyjście na płycie 9 pin oznaczone jako COM
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wiktor07 

Dołączył: 08 Lut 2016
Posty: 11
Skąd: W-wa
Wysłany: Pon Lut 08, 2016 10:37 am   

Witam,

a u mnie jest tak:

kluczyk przekręcam w zamku i przytrzymuję to szyby się opuszczają lub zamykają.
natomiast z pilota to nie chce działać.

Coś źle zakodowałem(VCDs 11.6)???
_________________
Ogólnie Beetlem jeździ moja żonka:)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Piwek 
wredna menda



Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 13134
Otrzymał 377 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Lut 08, 2016 10:39 am   

wiktor07 napisał/a:
Witam,

a u mnie jest tak:

kluczyk przekręcam w zamku i przytrzymuję to szyby się opuszczają lub zamykają.
natomiast z pilota to nie chce działać.

Coś źle zakodowałem(VCDs 11.6)???


VCDS'em nie ustawisz kodowania domykania z pilota... Kluczykiem tak, ale nie pilotem.
Na szczęście masz blisko do mnie :P
_________________
To pisałem ja... ewidentnie wredna itd itd itd... z zaje... wielkim SZYBERDACHEM...

Piwek
piwek@newbeetle.pl
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
wiktor07 

Dołączył: 08 Lut 2016
Posty: 11
Skąd: W-wa
Wysłany: Pon Lut 08, 2016 10:48 am   

Piwek napisał/a:
wiktor07 napisał/a:
Witam,

a u mnie jest tak:

kluczyk przekręcam w zamku i przytrzymuję to szyby się opuszczają lub zamykają.
natomiast z pilota to nie chce działać.

Coś źle zakodowałem(VCDs 11.6)???


VCDS'em nie ustawisz kodowania domykania z pilota... Kluczykiem tak, ale nie pilotem.
Na szczęście masz blisko do mnie :P



Chętnie podjadę:) .....

[ Dodano: Pon Lut 08, 2016 10:56 am ]
wiktor07,
_________________
Ogólnie Beetlem jeździ moja żonka:)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group